Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 2 juni 2014

Strijd in het vrouwenpeloton; de giro door de ogen van Marianne Vos en Ellen van Dijk


‘Strijd in het vrouwenpeloton’ is een wielerboek waarin het vrouwenwielrennen in de spotlights wordt gezet. Het is een dubbelportret van twee Nederlandse wielrensters en beschrijft de strijd in de belangrijkste koers voor vrouwen, de Giro Donne van 2011. Na het opheffen van de Tour Feminin, is de Giro Donne in Italië de meest aansprekende meerdaagse rittenkoers voor dames. 

Het verhaal leest als een ‘roadmovie’, twee verhaallijnen wisselen elkaar af. De ene renster is kopvrouw Marianne Vos en de andere is ‘knecht’ Ellen van Dijk. Van dag tot dag worden de ervaringen van de sportsters beschreven. Er ontstaat een gevarieerd  opgezet portret van de wielrensters. Duidelijk worden de verschillende belangen die de twee nastreven. Voor Vos betekende de eindoverwinning haar doorbraak als ronderenster, voor Van Dijk was de koers baanbrekend voor haar carrière. 

Het boek geeft een goede inkijk in het vrouwenpeloton met zijn strijd en intriges en inzicht hoe het er onderling aan toe gaat. Het is niet alleen maar winnen, het gaat ook over tactiek, emotie, hard werken en twijfel. Geen enkel onderwerp dat met wielrennen te maken heeft wordt geschuwd: pijn lijden, doping, gewichtsfixatie en het gevaar van een eetstoornis dat altijd op de loer ligt; alles komt aan bod. Ook is er ruimte voor meer persoonlijke thema’s, zoals de bijzondere band van Marianne met haar familie en hoe lastig het is om als topsportster een relatie te hebben.

Meer boeken over sport kunt u vinden in de rubriek H.

Vindplaats: BRA H4 LAUD 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten