Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 18 december 2013

Verwacht! Expositie ‘Waalre gekiekt: Jan Bijnen (1874-1959)’

Zelfportret Jan Bijnen (studio-opname)
© Brabant-Collectie, Universiteit van Tilburg
Van 19 januari t/m 21 april 2014 organiseert de Brabant-Collectie in samenwerking met Het Waalres Museum de foto-expositie ‘Waalre gekiekt: Jan Bijnen (1874-1959)’. De opening zal op zondagmiddag 19 januari a.s. om 15.30 uur door gedeputeerde Yves de Boer – als plaatsvervanger van de Commissaris van de Koning – worden verricht.

Op de retrospectieve zullen zo’n 150 historische foto’s van Waalre en Wolderse personen worden getoond. In mei 2008 schonken de erven Bijnen de collectie van hun vader c.q. opa fotograaf Jan Bijnen. Originelen en reproducties van glasnegatieven, prentbriefkaarten en daglichtfoto’s presenteren de volgende onderwerpen: (verdwenen) straatbeelden, gebouwen en hun bewoners, vervoer, religie, volksfeesten, verenigingen, studio- en buitenopnamen. Ook familiefoto’s van Jan Bijnen zullen te zien zijn. Verder zullen de gebruikte productiemethoden – van glasnegatief tot prentbriefkaart – in beeld worden gebracht.

Daarnaast zijn lokale initiatieven ontplooid. De Fotogroep Waalre heeft een aantal locaties en gebeurtenissen van vroeger vergeleken met de huidige situatie en heeft dit vastgelegd. Leerlingen van Groep 8 van de Basisschool De Wilderen werken enthousiast mee aan een vergelijkbaar educatieproject. De eindresultaten zullen eveneens op de expositie te zien zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten