Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 29 mei 2013

Kerncollectie foto's Martien Coppens permanent in bruikleen (1)

Vrijdagmiddag 31 mei 2013 tekenen de erfgenamen Coppens en de Universiteit van Tilburg een contract, waarmee de kerncollectie foto’s Martien Coppens (1632 groot formaat afdrukken) voor onbepaalde tijd in bruikleen worden gegeven aan de universiteit.

Martien Coppens (Lieshout, 18 maart 1908 – Geldrop, 17 juni 1986) wordt momenteel gerekend tot een van de belangrijkste Nederlandse fotografen van zijn tijd (naast Cas Oorthuys en Ed van der Elsken) en wordt beschouwd als de beste fotograaf van Brabant. 

Zijn foto’s zijn al bijna vijftien jaar ondergebracht bij de Brabant-Collectie van de Universiteit van Tilburg. Ze zijn afkomstig van de kinderen van Martien Coppens. Fotograaf en fotohistoricus Jan Coppens (1937-2000), een van de zonen, heeft een selectie gemaakt uit het beste werk van Martien Coppens. Elk kind kreeg na zijn overlijden 204 groot formaat foto’s, die door Martien Coppens zelf waren afgedrukt.

In 2008 is de Brabant-Collectie gestart met een grootscheeps restauratie- en conserveringsproject van de kerncollectie foto's van Martien Coppens. Al deze vintage prints  zijn met steun van de Provincie Noord-Brabant, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds gerestaureerd, gedigitaliseerd, ontsloten en geconserveerd. Door het Fotorestauratie Atelier Clara von Waldthausen te Amsterdam werden de oude zuurhoudende passe-partouts  en tapes verwijderd en waar nodig werden kleine restauraties toegepast. Tevens werden alle foto’s droog gereinigd en gevlakt. Daarna werden alle foto’s door het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam gedigitaliseerd.

Maar liefst 200 van de gerestaureerde foto’s waren te zien tijdens een overzichtstentoonstelling van zijn werk van 20 september tot en met 30 november 2008  in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. Tegelijkertijd verscheen het boek van Kitty de Leeuw, Rik Suermondt en Ellen Tops, Martien Coppens :  Bezielde beelden. Het oeuvre van Martien Coppens in een biografische context. Het boek werd geproduceerd door de Stichting Brabants Fotoarchief in Eindhoven, waarvan Jan Coppens de oprichter en voortrekker was.

De Brabant-Collectie werkt met betrekking tot het werk van Martien Coppens nauw samen met de Stichting Archief Martien Coppens, met de Stichting Brabants Fotoarchief, met Fotorestauratie Atelier Clara von Waldthausen en met het Nederlands Fotomuseum. Deze laatstgenoemde instelling beheert het omvangrijke negatievenarchief van Martien Coppens.
Nadat de foto’s waren teruggekeerd in Tilburg werden ze uitgebreid beschreven en gemonteerd op zuurvrij karton en in een polyester hoes geplaatst. De verpakte foto’s zijn opgeborgen in speciale zuurvrije dozen en geplaatst in een geklimatiseerde ruimte.
De foto’s zijn te bekijken in de Fotobank Martien Coppens.

Meer informatie is te verkrijgen bij de Brabant-Collectie: Tel.: 013-4662865. E-mail: brabant@uvt.nl.
Contactpersonen: drs. Jos Kuijlen (bibliothecaris Brabant-Collectie) en drs. Emy Thorissen  (conservator Brabant-Collectie).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten