Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 25 februari 2013

Tijdschrift: De Dongebode

De Dongebode is een driemaandelijkse uitgave van Vereniging Oudheidkundige Kring 'Geertruydenberghe' en wordt sinds 1975 uitgebracht. Het werkterrein van deze in 1974 opgerichte vereniging is Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonkveer. In het tijdschrift worden artikelen gepubliceerd over uiteenlopende historische onderwerpen betreffende deze omgeving.
Nummer 1 van dit jaar staat geheel in het teken van water. Het eerste artikel, van de hand van cultuurhistorica Ans Spee, is getiteld: 'Vriend en vijand; de relatie van Geertruidenberg met het water'. Geertruidenberg is sterk beïnvloed door het water. Haar ligging aan de oevers van de Bergse Maas en de Donge hebben hun stempel gedrukt op het ontstaan en de verdere ontwikkeling van deze stad. Ook de Biesbosch speelde hierbij een belangrijke rol. Enerzijds zorgde het water voor bescherming tegen invallen en bracht het voorspoed, anderzijds zorgde het voor onheil. Strategisch gelegen aan belangrijke vaarroutes, wordt de stad in 1319 een ommuurde frontstad. Door aanleg van vestingwerken en op bevel van Willem van Oranje wordt het een vestingstad tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Het tweede artikel, een overdruk uit De Dongebode van 2003, is van J.C. Thijssen en heet 'Watersnood 1953'. Het is indertijd gepubliceerd ter gelegenheid van de 50-jarige herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Ook de plaatsen die vallen onder het werkgebeid van deze oudheidkundige kring werden hierbij getroffen.

Vindplaats: T 07469

Geen opmerkingen:

Een reactie posten