Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 23 mei 2011

Turkse kaart van de Oostenrijkse Nederlanden uit 1803

April 2010 heeft de Brabant-Collectie een bijzondere kaart uit 1803 verworven van de Oostenrijkse bezittingen in de Nederlanden. De kaart (52,8 x 64,6 cm) is handgekleurd en bevat opschriften in Arabische letters. Bovenaan de kaart, ongeveer ter hoogte van de bossen bij Oostelbeers en Middelbeers, staat in Arabisch schrift het woord brabant. Het bovenste deel van Noord-Brabant met 's-Hertogenbosch staat net niet op de kaart. De bovenrand loopt iets boven de lijn Oud Gastel, Breda, Sint-Michielsgestel, Gemert.

[Brabant, België en Luxemburg]. [Raif Effendi]
Kopergravure, grensgekleur. Formaat: 52.8 x 64.6 cm

Het is een kaart uit de Cedid atlas tercümesi (The New Great Atlas), gedrukt in 1803-1804 in Usküdar (wijk in Istanbul) door de Ottomaanse Militaire Technische School (Tab’hane-yi Hümayun). De kaarten zelf werden vervaardigd in Wenen. De atlas werd samengebonden met een geografische studie (Icaletü-Cografya) van deze kaarten. De auteur van het in het Frans geschreven boek was Mahmut Raif Effendi, verbonden aan de Ottomaanse ambassade in Londen. Yakovaki Effendi op zijn beurt vertaalde dit boek in het Ottomaans Turks. Het was een prestigeproject voor het Ottomaanse Paleis en had het goedkeuringsstempel van Sultan Selim III.
De atlas bestaat uit 50 kaarten (gevouwen bladen). Complete exemplaren van deze atlas, die in een oplage van slechts 50 werd uitgegeven, zijn zeldzaam. Zes worden er bewaard in Istanbul, vier exemplaren zijn er in de Verenigde Staten (waarvan twee incompleet).
De atlas van Effendi is gebaseerd op de General atlas [London, 1778-1804] van William Faden (1750-1836). De Turkse kaart van de Oostenrijkse Nederlanden, nu in het bezit van de Brabant-Collectie, is een vrij getrouwe kopie van de kaart van William Faden, getiteld: A map of the Austrian possessions in the Netherlands or Low Countries […] reduced from the trigonometric survey made by order of H.R.H. the Prince Charles of Lorraine [Karel van Lotharingen]. Deze kaart werd voor het eerst gepubliceerd in 1789 en meet 21 x 26 inches (53,3 x 26 cm).

Vindplaats: Bataafs Brabant / 1803 (1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten