Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

zondag 8 mei 2011

Stille Omgang oftewel Plechtige Bidtocht

Maria Omgang 's-Hertogenbosch
Groeten uit het Zuiden. Uitg. Jos Nuss & Co., Haarlem
ML / 131.35.2 Hert (54)
De jaarlijkse processie, aanvankelijk op de eerste zondag ná 24 juni, het feest van Sint-Jan, later rond de feestdag van O.L. Vrouw op 7 juli en tegenwoordig op de tweede zondag van mei (moederdag) groeide in de middeleeuwen uit tot een groot volksfeest, waaraan alle ambachtsgilden deelnamen. Deze processie wordt heden ten dage nog elk jaar, behoudens de periode van 1629 tot 1853, gehouden. Toen in 1629 de stad door de protestanten ingenomen was werd er geen openbare processie meer gehouden. Maar de Bosschenaren lieten zich hierdoor niet weerhouden en hielden 'stilletjes' toch de omgang. Zo ontstond dus de "Stille Omgang". Op 27 december 1853 nam Maria, na meer dan twee eeuwen, haar plaats in de Sint-Jan weer in en werd de processie weer in ere hersteld.
Laatste Pl.Omgang
ML / 131.35.2 Hert (57)

De Stille Omgang oftewel Plechtige Bidtocht op de tweede zondag van mei met gilde en schutters is de enige dag in het jaar dat het miraculeuze beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch mee naar buiten gedragen wordt. Langs de Bidweg bevinden zich Mariale beeltenissen die tijdens de tocht op Moederdag en de 9 dagen van de noveen worden versierd met bloemstukken en de blauw/witte Maria-vlaggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten