Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

dinsdag 25 april 2023

Collectie prentbriefkaarten Albert Pennings geschonken aan de Brabant-Collectie

Een leven dat in het teken stond van het met veel kennis verzamelen van prentbriefkaarten. Dat typeerde de in november 2022 overleden Albert Pennings. Zijn verzameling prentbriefkaarten van het Brabants Dorpsleven is dan ook van hoge kwaliteit te noemen. Tijdens zijn leven heeft Albert bepaald dat hij zijn collectie wilde overdragen aan de Brabant-Collectie, gehuisvest in de Tilburgse Universiteitsbibliotheek. Op 2 april 2023 heeft de familie Pennings tijdens een feestelijke bijeenkomst zijn wens uitgevoerd.

De bijeenkomst startte met een optreden van het Mertvrouwtje, de personificering van het bronzen beeldje uit Den Dungen waar de grootmoeder van Albert Pennings model voor heeft gestaan. Ze memoreerde hoe de verzameling met veel aandacht was bijeengebracht en bewaard. Samen met twee kleinkinderen van Albert bracht zij vervolgens de 18 mappen met circa 3.060 prentbriefkaarten binnen en stalde deze uit op een tafel.
Het Mertvrouwtje samen met de kleinkinderen van Albert Pennings
 © Paul Slot. Brabant-Collectie, Tilburg University

Noordbrabantsche boerin. Stien Sleutjes-van Hedel uit Den Dungen
op boerenerf. Prentbriefkaart. Fotograaf: Herman de Ruiter. 
Uitg. J.J.N. Loretz, Firma Wed. J. Loretz, Den Bosch. Datering: ca. 1905
Vervolgens werd in een presentatie uitleg gegeven over de Brabant-Collectie en haar werkterrein, waarna de conservator aan de hand van foto’s en prentbriefkaarten toonde hoe deze verzameling past bij het werk van Brabantse fotografen en andere items uit de Topografisch-Historische Atlas. Want ook hier zien we het thema Brabants Dorpsleven veelvuldig terug. Tenslotte haalde de dochter van Albert Pennings jeugdherinneringen op en vertelde ze over de toewijding van haar vader bij het verzamelen, waarna het overdrachtsdocument werd ondertekend en de albums met prentbriefkaarten voor de aanwezigen ter inzage lagen.

De prentbriefkaartencollectie van Albert Pennings is een mooie aanwinst voor de Brabant-Collectie. Met behulp van alle informatie die Albert heeft bijgehouden zal deze verzameling ontsloten worden en na digitalisering via onze database BCfinder beschikbaar komen. De prentbriefkaarten zullen duurzaam worden verpakt en geconserveerd, zodat het levenswerk van Albert Pennings blijft voortbestaan en bereikbaar wordt voor iedereen.
Groeten uit Noord-Brabant. Kinderen van Janus Berkers op Onnozele
Kinderendag in Asten. Prentbriefkaart. Fotograaf: Janus Berkers. 
Uitg. Berkers Verbunt, Asten N.Br. Datering: ca. 1906-1917

Bergen op Zoom. Schapenwagen. Familie Nuyten uit de Molstraat in
Bergen op Zoom. Prentbriefkaart. Fotograaf onbekend. Uitg. J. Roozenboom,
Bergen op Zoom. Datering: 1905-1909

4 opmerkingen:

  1. HANS (JLPM) KROL28 april 2023 om 11:54

    Gefeliciteerd met deze fraaie aanwinst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hartelijk dank! Wij zijn ook erg blij met deze verzameling.

      Verwijderen
  2. Ik kende Albert Pennings goed. Ik prijs hem dat zijn collectie nu bij de Brabant Collectie in goede handen is. Een belangrijk argument is ook dat zijn collectie voor eenieder ter beschikking komt.
    N.B.: Er moet meer aandacht geschonken worden om waardevol historisch materiaal, dat alom aanwezig is, in beheer komt van archieven die zich daarvoor willen ontfermen. Als heemkundige merk ik, dat er jammer genoeg heel veel verloren gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Martin van den Akker6 juni 2023 om 13:13

    Beste Anoniem,
    Ik heb Albert ook redelijk goed gekend; we waren zelfs verre bloedverwanten. Daarnaast hadden wij in Berlicum dezelfde oudoom en -tante, maar dat was buiten het bloedverwantschap om.
    Het heeft me dan ook niet verbaasd, dat zijn collectie bij de Brabant Collectie is ondergebracht.
    Overigens vermoed ik dat er nog veel in zijn geheugen was opgeslagen dat nog niet aan een andere informatiedrager was toevertrouwd. Wellicht dat u uit de contacten van weleer daar nog nadere inhoud zou kunnen geven. Ook dat zou naar mijn mening tot de activiteiten van een heemkundige kunnen behoren.

    BeantwoordenVerwijderen