Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 20 januari 2020

Erfgoedblad Dye van Best

In september 1986 zag het eerste nummer van Best vruger het daglicht. Het openingsartikel van Piet Boeren ging in op de herkomst van de naam van (toen nog) heemkundekring ‘Dye van Best’. Je behoort de 'y' uit te spreken als een ‘ie’ en ‘dye’ verwijst naar de gewone mensen van Best. Het erfgoedblad anno 2020 draagt de naam van de erfgoedvereniging groot op de voorpagina van ieder nummer. In 2018 (halverwege een jaargang, wat jammer is voor een bibliotheek vanwege het inbinden) heeft het periodiek een metamorfose ondergaan. Een fullcolour opmaak en een verdubbeling van het formaat heeft gezorgd voor een frisse, eigentijdse uitstraling. Het eerste nummer in deze vernieuwde vorm begint met een artikel waarin wordt teruggekeken op de veertien jaar ‘Uit de Kelder’, de naam die het tijdschrift vanaf 2003 droeg. De redactie van het tijdschrift bevestigt hiermee een goed besef van historisch bewustzijn: men legt de eigen geschiedenis vast.

Het tijdschrift verschijnt nu vier keer per jaar en bevat, verspreid over 24 pagina’s, een keur aan artikelen, zowel klein als groot van omvang. Soms wordt een bijdrage over meerdere nummers uitgesmeerd. Artikelen over historische gebeurtenissen uit het verleden worden afgewisseld met interviews met bekende en onbekende inwoners van nu. Ook sport, onderwijs, heraldiek, bedrijfsgeschiedenis, kunst, het spoor en, uiteraard, de Tweede Wereldoorlog worden in interessante bijdragen over het voetlicht gebracht. De heilige Odulphus, schutspatroon van Best, geboren in Oirschot en in het begin van de negende eeuw pastoor in die plaats, keert vanzelfsprekend ook regelmatig terug in het tijdschrift. In 2018, bij gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Best als zelfstandige gemeente – dus los van Oirschot – werd een extra, dubbeldik nummer van het erfgoedblad uitgebracht.

Behalve een periodiek heeft de erfgoedvereniging ook een groots opgezette website waarop heel veel voorbeelden van Bests erfgoed in woord en beeld langskomen. Uiteraard is daar ook veel ruimte voor de activiteiten van de erfgoedvereniging.

Het Erfgoedblad van de Erfgoedvereniging Dye van Best en zijn voorlopers zijn aanwezig en raadpleegbaar op niveau 0 van de universiteitsbibliotheek.
Vindplaats: T 07304

Geen opmerkingen:

Een reactie posten