Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 27 februari 2017

Vrouwke, 't is vastenaovond


Midden in het feestgedruis van carnaval, vandaag aandacht voor een boekje dat enkele tientallen jaren geleden verschenen is, te weten: Vrouwke, ’t is vastenaovond; De geschiedenis van vier eeuwen vastenavond en carnaval in Tilburg’. Het boek komt van de hand van Paul Spapens, schrijver en cultuuractivist. Hij geeft de geschiedenis weer van het carnavalsfeest in het streng katholieke Tilburg,dat hier een eigen verleden had en een bijzondere plaats innam tussen de andere Brabantse steden. Tot midden jaren zestig was het in Tilburg namelijk verboden openbaar carnaval te vieren. Ook mocht men niet gekostumeerd over straat gaan; de carnavalskleren zaten verstopt onder lange jassen. Alleen in de beslotenheid van de kroeg werd carnaval gevierd. In 1965 dwongen rebelse jongeren met een illegale optocht ook in Tilburg openbaar carnaval af. Een stichting werd opgericht en een prins benoemd: Tilburg kreeg weer, na het 100 jaar bestaande verbod, een openbaar carnaval.
In het boek komen ook typische carnavalsgebruiken zoals gansrijden, katknuppelen en rommelpotten aan bod. Verder is er aandacht voor de carnavalsviering in besloten kring en het openbare carnaval.
Meer boeken over carnaval kunt u vinden in de rubriek BRA G.

Zaterdag 11 februari j.l. zond het VPRO programma ‘Andere tijden’ een uitzending uit over dit onderwerp, getiteld ‘Illegale carnaval in Tilburg’. U kunt deze aflevering hier nog bekijken.

Vindplaats: BRA G SPAP 1996

Geen opmerkingen:

Een reactie posten