De Mulder, verenigingsblad van Heemkring Molenheide, heeft als werkgebied de gemeente Gilze en Rijen. De plaatselijke politieke partij P'70 gaf met de oprichting van een werkgroep de eerste aanzet tot de stichting van deze heemkring, al was dat op dat moment niet echt de bedoeling. Op 17 mei 1977 werd in Gilze de oprichtingsvergadering van de heemkring gehouden. De leden kozen voor de naam Molenheide, het gebied waar nu vliegbasis Gilze Rijen ligt. Alle vier de kerkdorpen van de gemeente - Gilze, Rijen, Hulten, Molenschot - grenzen aan dit gebied. Daarmee geeft de naam tevens aan dat de vereniging een aangelegenheid voor de gehele gemeente is. Tot 2010 stond de Heimolen van Moleneind model voor het logo van de heemkring. Daarna volgde een modernisering van het blad, maar met behoud van de vier wieken op de cover, die symbool staan voor de vier dorpen in het werkgebied.
De Mulder, een kwartaalblad dat sinds december 1980 verschijnt, bevat heemkundige artikelen over de hierboven genoemde vier kerkdorpen. De redactie voorziet de artikelen van geschikt foto- of ander beeldmateriaal. Eén van de actiefste redactieleden was Jan de Vet uit Gilze. Hij kwam in 1983 bij de redactie en zou daar bijna dertig jaar lid van blijven. Tot zijn overlijden in 2013 schreef hij ruim driehonderd artikelen voor De Mulder en fungeerde vaak als vraagbaak. In de loop der jaren bouwde hij een groot archief op, dat na zijn dodd bewaard is gebleven.
Met regelmaat worden er themanummers van dit blad uitgebracht over uiteenlopende onderwerpen. Reeds verschenen themanummers zijn bijvoorbeeld 'Bevrijding Gilze en Rijen 1944-1984', 'Gebruiken rond dood en begraven', 'Steenfabrieken in Gilze en Rijen' en 'Turkse gemeenschap in Rijen'. Een overzicht van de themanummers vindt u hier. Nummer 1 van De Mulder en het register kunt u online downloaden.
Het tijdschrift is aanwezig bij de Brabant-Collectie en kunt u raadplegen op niveau 0 van de Universiteitsbibliotheek. De artikelen uit het tijdschrift zijn opgenomen in de Brabant Databank.
Vindplaats: T 07489
Geen opmerkingen:
Een reactie posten