Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

vrijdag 11 oktober 2013

Tijdschrift: Archeologie Magazine

Archeologie Magazine is een Nederlandstalig vakblad over archeologie, geschiedenis en cultuur, dat 6 maal per jaar verschijnt. Het bevat artikelen over geschiedenis van de prehistorie tot het recente verleden, met de nadruk op archeologie in Nederland, maar ook daar buiten. Het eerste nummer verscheen in 1992 onder de titel Scarabee; vanaf 2000 wordt de naam Archeologie Magazine gehanteerd.
De makers van het tijdschrift willen mensen op grote schaal interesseren voor de boeiende, waardevolle wetenschap die archeologie heet. Rond 1990 verscheen het in A4-formaat, in 2000 werd het een boekwerkje. Vervolgens kreeg het magazine de uitstraling van een kunsttijdschrift (vierkant met zwarte bovenrand) en momenteel heeft het rijk geïllustreerde tijdschrift weer een A4-formaat.
De uitgave bevat vaste rubrieken waaronder: Nederlands Nieuws - Belgisch Nieuws - Tentoonstellingen. Ieder nummer bevat een uitgebreid themagedeelte. Dit kan een nieuw opgravingsproject zijn, of de archeologische en historische trekpleister van een streek/stad in binnen- of buitenland. Een selectie van eerder in Archeologie Magazine verschenen artikelen is te lezen op de site van IS Geschiedenis.
Regelmatig verschijnen artikelen over een Brabants onderwerp. Zo staat in nr. 4 van 2013 een artikel over het vorstengraf van Oss uit de vroege IJzertijd, getiteld: Eeuwige elite; nieuw onderzoek naar twee vorstengraven uit de collectie van het RMO. Deze opzienbarende vondsten boden een ongekende blik op de elitecultuur van de vroege IJzertijd (ca. 800-500 v. Chr.), ook bekend als de Hallstatt-cultuur, in ons land. In 1933 is op de hei door medewerkers van de Wijchense Oudheidkamer een graf aangetroffen op de plaats waar eerst een grote grafheuvel had gelegen. De vondsten zijn naar het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden vervoerd.

Het tijdschrift is in de Brabant-Collectie te vinden op signatuur T 09421; van 1992-200 onder de titel Scarabee, vanaf 2000 onder de huidige titel, Archeologie Magazine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten