Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 13 augustus 2012

Gerardus Mercator

500 jaar Mercator
Dit jaar is het vijfhonderd jaar geleden dat Gerardus Mercator (1512-1594) of Gerard de Kremer werd geboren in Rupelmonde bij Antwerpen. Aan dit feit wordt in België aandacht geschonken middels een speciale website met alle festiviteiten in dit jubileumjaar. Ook Duisburg, waar hij vanaf 1552 verbleef, staat in 2012 in het teken van Gerardus Mercator.

Mercator & Hondius met op de achtergrond een kaart van Europa. Mercator, Gerardus en Hondius, Jodocus, Gerardi Mercatoris Atlas sive cosmographicæ meditationes de fabrica mvndi et fabricati figvra, Amsterodami, 1613 (Vindplaats: TF PRE 153)
Wie was Mercator?
Mercator was een internationaal bekende aardrijkskundige, graveur, cartograaf, instrumenten- en globebouwer. Karel V mocht hij tot zijn opdrachtgevers rekenen. Mercator behoorde tot de leerlingen van de humanist en toneelschrijver Georgius Macropedius (1487-1558). Hoewel zijn productie niet erg groot was, was hij van grote betekenis voor de latere cartografen in de Nederlanden. Met zijn kennis van de werking van het kompas introduceerde hij in 1569 de Mercatorprojectie, een vergrotende breedtekaart, waarmee de scheepvaartnavigatie een stuk eenvoudiger werd. Hij was de eerste die de term atlas gebruikte voor een verzameling kaarten in boekvorm. Het sierlijke schuine letterschrift dat hij op landkaarten ging gebruiken, had tot gevolg dat het tot in de 19de eeuw gebruikelijk werd om plaatsnamen op kaarten cursief te schrijven.

Zijn koperplaten werden later doorverkocht en hergebruikt. Dergelijke kaarten treft u ook aan in de Brabant-Collectie. Hieronder ziet u een fraai voorbeeld uit de Van der Heijden Collectie:

Belgii inferioris descriptio emendata cum circumiacentium regionu confinijs. Per Gerardum Mercatorem. [1606]. Techniek; kopergravure, gekleurd. Formaat: 35x45.2 cm. Uit: Atlas sive Cosmographicae, Amsterdam, Jodocus Hondius, 1606. (Vindplaats: VdH-30-k)
Meer literatuur over Mercator vindt u hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten