Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 14 maart 2011

Kasteelheer even terug

Met het in bruikleen geven van vier prenten en vier boekjes heeft de Brabant-Collectie bijgedragen aan de tentoonstelling 'Een andere wereld. André van den Bogaerde (1787-1855), Gouverneur van Noord-Brabant' . André van den Bogaerde stond ook aan de wieg van de Brabant-Collectie. Hij was namelijk voorzitter van het Provinciaal Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen. Uit dit genootschap, opgericht in 1837 in 's-Hertogenbosch, is de huidige Brabant-Collectie voortgekomen.

De collectie van Van den Bogaerde gaat na zijn dood in 1855 op in die van zijn zoons. Rond 1900 worden de verzamelingen grotendeels geveild. In Kasteel Heeswijk bleven toch nog rond de tweeduizend voorwerpen van kunst- en kunstnijverheid bewaard. Uit recent onderzoek blijkt dat een deel van deze kunstwerken, zoals zilver en schilderijen uit de 17e, 18e en 19e eeuw, nog uit de oorspronkelijke collectie van André van den Bogaerde stamt. Ze worden nu voor het eerst samen getoond.

Hoogtepunten zijn alle 15 portretten van de gouverneurs c.q. commissarissen des Konings/der Koningin in Noord-Brabant en de reconstructie van de Chinese eetkamer met zo’n 60 Chinese en Japanse porseleinen objecten van rond 1700. De in bruikleen gegeven prenten, waaronder een waterverftekening van het kamp bij Rijen, zijn te zien in de zaal tegenover de portretten. De in bruikleen gegeven boeken vindt u in de huisbibliotheek.

Een rijk geïllustreerde publicatie met artikelen van deskundigen over de diverse thema’s in de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Berne. Het boek met dezelfde titel als de tentoonstelling is voor € 29,50 te verkrijgen in de museumwinkel van kasteel Heeswijk.

De tentoonstelling is nog tot en met zondag 19 juni 2011 te zien. Voor meer informatie zie de website van Kasteel Heeswijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten