Sinds mei 2010 geeft Heemkundekring De Ketsheuvel het tijdschrift Aaw nieuws? uit. Dit periodiek, dat twee keer per jaar verschijnt, besteedt aandacht aan onderwerpen uit de geschiedenis van Kaatsheuvel. Een overzicht van de inhoud van de reeds verschenen tijdschriftnummers is online raadpleegbaar. Aaw nieuws? bevat o.a. artikelen over geloofsleven, dialect, economische en familiegeschiedenis. Heemkundekring De Ketsheuvel is sinds 2007 actief. Nadat de vorige vereniging (met dezelfde naam) was gestopt, heeft op 29 maart 2007 een initiatief van de stichtingen STERK en Doen We! geleid tot een nieuwe heemkundekring. De Ketsheuvel verricht onderzoek naar de historie van het kerkdorp en organiseert tentoonstellingen en lezingen met als doel in brede kring belangstelling te wekken voor eigen streek en bevolking.
Voor de oorsprong van de naam Kaatsheuvel zijn verschillende verklaringen. Een daarvan is de naam Hendrik Cets, die op een hoeve woonde genaamd De Cetshoeve. Een andere verklaring is de afleiding van kaatsspel en van de Heilige Catharina. Tot slot is er de connectie met de oudste benaming van Kaatsheuvel, namelijk Kesthovel. Kets betekent opslagplaats of voorraadschuur, hovel is een verhoging in het landschap. Kaatsheuvel, vroeger behorende tot de Heerlijkheid Venloon (de oude benaming van Loon op Zand), lag op de grens van Holland en Staats-Brabant. De beruchte bende "De Witte Veer" ondernam rond 1720 regelmatig rooftochten tot ver in de republiek Holland. Over dit onderwerp verscheen in 2010 een artikel in Aaw nieuws?
In het laatste nummer van 2017 staat o.a. een artikel over het leven van Christiaan Meeuwsen, geschreven door zijn kleinzoon Ton de Kort. Verder een artikel over Straetse en Vaertse Twisten (1840-1856), de Tiendenkwestie en het eerste deel van Herinneringen aan Pius X-ULO/MAVO.
Het tijdschift is aanwezig vanaf jaargang 1 (2010) tot heden en raadpleegbaar op niveau 0 in de Universiteitsbibliotheek.
Vindplaats: T 10804
Geen opmerkingen:
Een reactie posten