Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 26 augustus 2013

Blauwe bergen & zilveren lepels; verhalen van een fietsreiziger


Elli de Rijk is opgegroeid in het buitengebied van Sint-Oedenrode. Met haar ouders trok ze er op uit, de wijde wereld in. Die bestond in haar jeugd uit het Vressels Bos, met zijn karakteristieke vennen en zandheuvels. Met haar zus en broer verkende ze de oevers van de Dommel die achter hun huis stroomde. Als ze die rivier in de verte zag verdwijnen, droomde ze van het onbekende, van eindeloze verten. Een hele tijd later was er de fiets. De wereld lag voor haar open, op de fiets trapte ze het onbekende tegemoet. Vele tochtjes en tochten volgden, in binnen- en buitenland, veelal samen met haar partner Henk, eveneens Rooienaar. Ze werden aangetrokken door uitgestrekte, lege, ruige, bergachtige gebieden, primitief kamperen en het kennismaken met ongewone culturen en gewone mensen. Het ging niet om het aankomen, het ging om het onderweg zijn, het beleven, ervaren en ontmoeten. En misschien ging het ook wel om het thuiskomen.

De verhalen lagen voor het oprapen en daarom hield ze onderweg dagboeken of een weblog bij. En nu, na zoveel jaren en fietsreizen later, bleken die dagboeken een inspiratiebron voor een verhalenboek. Het boek bevat impressies en fragmenten uit de vele fietsreizen die Elli en Henk maakten in en buiten Europa. In 25 verhalen neemt ze de lezer mee van Australië tot Indonesië, China en Tibet, van Engeland tot Duitsland en Italië, en van Zuid-Afrika tot Canada en de Verenigde Staten. In de verhalen staat de ene keer een dag, een traject of een ontmoeting centraal,  de andere keer een bijzondere belevenis of een persoonlijke ontboezeming. De verhalen krijgen extra kleur en sfeer door de omstandigheden, de grillen van de natuur en taferelen uit het leven van alledag. Ze geven inkijkjes in de fascinerende wereld van een reiziger, in het bijzonder in de wereld van een kwetsbare fietsreiziger. Enkele tientallen foto's luisteren de teksten op.
Met het slotverhaal neemt ze de lezer weer mee terug naar huis, naar Brabant. Dit verhaal heeft als titel: 'Enkele reis Rooi'. Hierin beschrijft ze niet alleen een fietstocht van Leiderdorp (hun vorige woonplaats) naar Sint-Oedenrode, maar verwijst ze ook naar hun verhuizing, terug naar Sint-Oedenrode.
Meer boeken over reizen, fiets- en wandelroutes kunt u vinden in de rubriek BRA H

Vindplaats: BRA H4 RIJK 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten