Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 2 december 2024

1944-2024: Tachtig jaar na de bevrijding

We zijn aan het eind gekomen van 2024. Dit betekent onder andere dat er een overzicht gemaakt kan worden van boeken en artikelen die naar aanleiding van de herdenking van tachtig jaar bevrijding zijn verschenen. Veel heemkundeverenigingen en ook individuele auteurs hebben hier op allerhande manieren aandacht aan besteed. Het resultaat is divers; veel tot hier onbekende foto’s en nog niet vertelde verhalen zijn nu in gedrukte vorm voor iedereen beschikbaar. Voor de vele tientallen artikelen verwijzen we naar BCfinder waar deze kunnen worden teruggevonden. Voor dit blogbericht laten we enkele van de verschenen boeken de revue passeren.

In ‘Helmond herinnert’ zijn de verhalen opgetekend van veertien inwoners die destijds tieners waren. Een van hen vertelt bijvoorbeeld over de inzet van duiven om op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen elders. Ad Hermens doet in meer dan 250 pagina’s verslag van de betekenis en de gevolgen van Operatie Market Garden voor het oostelijk deel van Noord-Brabant. De aantekeningen die hij in september 1944 als twaalfjarige Rosmalenaar maakte, opgeteld bij andere bronnen en aanvullend onderzoek, vormen een uitgangspunt voor ‘Zo zag ik operatie Market Garden, september 1944, en speurde later verder’. Henk van der Linden schreef over een ander aspect van de Tweede Wereldoorlog, de Arbeitseinsatz, en de gevolgen hiervan voor mannen uit ’s-Hertogenbosch. In ‘Dwangarbeid voor de nazi’s. Bossche mannen 1940-1945’ is het resultaat opgenomen van een oproep onder Bosschenaren mee te werken aan het onderzoek naar het arbeidsverleden van hun familielid in Duitsland. Van uiteindelijk 27 jongens en mannen die door de Arbeitseinsatz in Duitsland zijn terechtgekomen, is de levensloop opgetekend. Het is slechts een fractie van het totaal aantal weggevoerde Bosschenaren. Ook de tot hier bekende mannen die de tewerkstelling niet overleefden, krijgen in het boek van 475 pagina’s een naam. In ‘De Tweede Wereldoorlog in Schijndel en Wijbosch door ooggetuigen. Lest we forget. Opdat wij niet vergeten’ zijn oorlogs- en bevrijdingsverhalen met portretfoto’s van de 42 vertellers opgenomen. Ook hier is de kleine, persoonlijke getuigenis dat wat de lezer het meest bijblijft. Over het boek ‘Beeldverslag van de oorlog’ met foto’s van Johan Prinsen in Aarle-Rixtel is reeds eerder op deze plaats een blog verschenen.

Dit korte overzicht bevat enkel publicaties die over het oostelijk deel van Noord-Brabant gaan. Voor tips over uitgaven over het westelijk deel van de provincie houdt de Brabant-Collectie, als organisatie die de gehele provincie bestrijkt, zich van harte aanbevolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten