De Heemkundekring Budel en Cranendonck startte eind 1982 met een heus 0-nummer van de Aa-kroniek. Bij het alfabetiseren van tijdschriften kom je niet veel ‘vroegere’ titels tegen. Maar het was bij de naamgeving om het riviertje Aa te doen, dat ‘het heemgebied Budel-Soerendonk-Maarheeze verbindt en ook scheidt’, zo wordt in dat eerste nummer toegelicht. Iedereen wordt uitgenodigd bijdragen in te sturen. Er wordt bij vermeld: ‘Het is echt niet nodig dat alles historisch verantwoord is, integendeel: vraagtekens plaatsen nodigt uit tot het schrijven van artikelen die een antwoord op probleemstellingen kan geven’. Er kan worden gesteld dat de oproep geslaagd is te noemen. Volgend jaar, in 2020, beleven we de veertigste jaargang van het heemkundeblad van ‘De Baronie van Cranendonck’, want zo heet de kring sinds 2003. Budel, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Gastel, Maarheeze en Soerendonk vormen nu het geografisch kader van vereniging en tijdschrift. Opmerkelijk is dat Jac Biemans er vanaf het allereerste nummer aan verbonden is, als redactielid, maar ook als auteur. Het periodiek verschijnt vier keer per jaar en het op A5-formaat vormgegeven blad is altijd rijk gevuld.
Er verschijnen artikelen van uiteenlopende aard, vaak van een serieuze omvang. Regelmatig is het zo dat een artikel over meerdere nummers moet worden uitgesmeerd. Of het nou over de kerk van Maarheeze, de postgeschiedenis van Budel of het verenigingsleven in Soerendonk gaat, in elk artikel wordt het onderwerp van vele kanten belicht. Over de meer recente onderwerpen gebeurt dit vaak aan de hand van interviews. Ook na zoveel jaren zijn er nog nieuwe onderwerpen die voor het eerst en zo uitgebreid aandacht krijgen.
Zo werd in het derde nummer van 2019 Florian Thirion aan de lezers voorgesteld. Hij was lid van één van de Waalse families die voor hun boterham naar Budel verhuisden en daar werkzaam waren in de zinkfabriek van Dorplein. Een andere bijdrage (onderdeel van een reeks) kun je lezen als de biografie van een straat. Al wandelend door de Grootschoterweg kom je meer te weten over de aldaar gelegen huizen en de levenswandel van hun bewoners. In de geschiedenis van een parochie(kerk) kunnen we, mede aan de hand van biografieën van de opeenvolgende pastoor, goed volgen hoe de ontwikkeling van de geloofsgemeenschap ter plekke tussen 1819 en 2019 is verlopen. In het herdenkingsjaar 2019 is vanzelfsprekend ook in de Aa-kroniek aandacht voor de lokale verhalen, in dit geval over de Britse piloot Andrew Robinson die op 27 januari 1943 met zijn vliegtuig bij Maarheeze is gecrasht en bij de familie Koenraadt werd opgevangen. Dat het verenigingsleven een rijke geschiedenis kent, maar helaas niet altijd een happy end, wordt in het artikel over schietvereniging ‘De Vrije Hand’ uit de doeken gedaan.
De Aa-kroniek is aanwezig en raadpleegbaar op niveau 0 van de universiteitsbibliotheek.
Vindplaats: T 07422
Geen opmerkingen:
Een reactie posten