Mariakapel St. Jan ’s-Hertogenbosch Hendrik de Laat, 1929 Ets, 42.8 x 32.8 cm H 55 / 411.21 Jan (22) |
De versierde troon der Zoete Lieve Vrouw in de St. Jans-Basiliek te ’s-Hertogenbosch Lichtdruk, 18 x 27,5 cm H 55 / 411.21 Jan (27) |
Brabantsche kleederdrachten Fotograaf: onbekend Prentbriefkaart, [1932]
Uitg. N.V. Luxe Papierwarenhandel v.h. Roukes & Erhart, Baarn
|
De wonderen rondom het Mariabeeld, dat in 1380 werd gevonden in een bouwloods, zijn opgetekend in een mirakelboek. Dit handschrift wordt nu nog aan de voeten van het beeld bewaard.
Van 1629 tot 1853 verbleef het beeld wegens het geweld in de slotfase van de Tachtigjarige Oorlog in Brussel, waar de verering werd voortgezet. Al snel na terugkomst van het beeld in 1853 ontwikkelde zich in ’s-Hertogenbosch een intensieve verering. De door burgers in 1837 opgerichte Bossche Mariabroederschap bevorderde die verering. Vanouds was dit naast de armenzorg een taak van de broeders van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Beheer en onderhoud van de kapel en het mirakelbeeld behoorden naast de organisatie van de omgang en bidtochten ook tot hun taken.
Vanaf de terugkeer van het beeld in 's-Hertogenbosch ontstond in de stad een weelderige handel in devotionalia die op de Zoete Lieve Vrouw betrekking hadden. Pas vanaf begin 20e eeuw zijn voor ’s-Hertogenbosch bedevaartvaantjes bekend. Het fraaie exemplaar hieronder toont het gekroonde en in een rode mantel geklede Mariabeeld in een vierkant met scepter en kind met op de achtergrond huizen van daken en de St. Jan. De kostbare mantel van geschoren roodfluweel met goud- en zilverdraad borduursel, het onderkleed van geborduurd zilverbrokaat en het kleed voor het kind kreeg het beeld waarschijnlijk bij de kroning in 1878. Het Mariabeeld is geplaatst op het wapen van ’s-Hertogenbosch met daarnaast liturgische voorwerpen. In de bovenste driehoek staan de wapenschilden van Mgr. A.F. Diepen (links) en van Mgr. W. van de Ven (rechts). In de driehoek naast het beeld is de witte lelie als symbool voor de reinheid van de Maagd Maria weergegeven.
Bedevaartvaantje ‘Ad Jesum per Maria’, ‘ Sub tutela Matris’, ‘ Gedachtenis a.d. Z.L. Vrouw van Den Bosch, ‘Sicut Lilium inter Spinas’ Kleurendruk, 36,7 x 50,5 cm ML / 131.34.2 Hert (1) (bis) |
Meer devotionalia, (foto)boeken, prenten en ansichten over dit onderwerp kunt u bekijken in de mini-expositie ‘Maria in ’s-Hertogenbosch: Devotie en processie’ die te zien is t/m 14 juli 2017 in de vitrine op niveau 0 van de universiteitsbibliotheek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten