Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 16 september 2024

Dorine van Elderen neemt afscheid van de Brabant-Collectie

Op 1 september 1981 trad Dorine van Elderen in dienst bij de Bibliotheek en het Prentenkabinet van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant. Ze was toen net afgestudeerd als functionaris wetenschappelijke bibliotheken aan de Bibliotheek- en Documentatie Academie P.A. Tiele te Den Haag. Op dat moment had ze de keuze tussen twee functies: een in Den Haag en een in ’s-Hertogenbosch bij het Provinciaal Genootschap. Als geboren en getogen Brabantse was die keuze snel gemaakt.

Toen de collectie van het Genootschap door de Provincie Noord-Brabant werd overgenomen en onder de naam Brabant-Collectie in 1986 in beheer kwam van de Universiteit van Tilburg, volgde Dorine de collectie. Ze forensde vervolgens 38 jaar tussen ’s-Hertogenbosch en Tilburg. In die periode heeft ze de studie Boek- en Informatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam afgerond en zijn haar werkzaamheden veranderd van catalogiseren naar met name collectievorming en inhoudelijke ontsluiting.

Het opsporen van de zogenoemde “grijze literatuur”, het materiaal dat niet via de reguliere uitgevers wordt gepubliceerd, maar voor de Brabantse geschiedenis wel belangrijk is, werd door haar met veel inzet gedaan. Hetzelfde geldt voor het zoeken naar publicaties die lacunes in de collectie ongedaan maakten. Bij de reguliere publicaties, waar het vaak om kleine oplagen gaat, probeerde ze deze in een zo vroeg mogelijk stadium te verwerven voor de collectie. Op het terrein van inhoudelijke ontsluiting heeft ze meegewerkt aan een Brabantse begrippenlijst: de Brabant Thesaurus. Daarnaast heeft ze de digitaliseringstrajecten van Metamorfoze voorbereid. In dit traject zijn kranten uit de Brabant-Collectie gedigitaliseerd en ontsloten via het landelijk systeem Delpher.

Na ruim 43 jaar werkzaam geweest te zijn bij de Brabant-Collectie, neemt Dorine afscheid om van haar pensioentijd te gaan genieten. Maar in de Brabant-Collectie en in de landelijke databases blijven haar werkzaamheden zichtbaar.


maandag 9 september 2024

Suus Suiker: Pura Natura: Symbiosis in Encaustic

Vrijdag 9 augustus jl. bracht de in Goirle woonachtige Suus Suiker (Hellevoetsluis, 1966) een bezoek aan de Brabant-Collectie om haar nieuwste boek getiteld Pura Natura: Symbiosis in Encaustic aan ons te overhandigen. Dit omvangrijke kunstboek (176 pagina’s) met meer dan 200 full color afbeeldingen is een ware ode aan de natuur. De inspiratie voor haar werk vond Suus tijdens wandelingen in de natuur. Het boek, waar ze zeven jaar aan werkte, bracht ze volledig op eigen kracht uit, zonder crowdfunding of subsidie. Ze gebruikt een bijzondere techniek, die overigens al eeuwenoud is, namelijk: encaustic painting oftewel wasschilderen. Ze schildert met gepigmenteerde warme bijenwas gecombineerd met inkt, krijt en olieverf. Centrale thema’s voor haar zijn florale motieven, bloemen en takken, natuurlijke structuren en spiegelingen. Ben je na het bekijken van Pura Natura geïnspireerd geraakt, bezoek dan zeker eens een expositie van Suus.

Vindplaats: BRA J3 SUIK 2024

maandag 2 september 2024

Waar volk is, wil volk zijn. De rijke historie van cafes in Sint-Michielsgestel

Afgelopen voorjaar verscheen een historisch naslagwerk over de horeca vanaf ongeveer 1900 tot heden in Sint-Michielsgestel. De auteurs, Yvonne Kapteijns en Christiaan Roovers, waren ruim 3,5 jaar bezig met onderzoek in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch, het afnemen van interviews en het optekenen van anekdotes. De aanleiding waren de verhalen die Roovers hoorde over allang verdwenen kroegen en uitbaters. Sommige verhalen zijn vaag, maar de auteurs hebben geprobeerd zoveel mogelijk te verifiëren op feiten. Alleen cafés die in de kern van Gestel liggen, worden besproken in het boek. Het boek laat de ontwikkeling door de tijd heen zien van de kroeg. Het begon als een soort gemeenschapshuis waar gekaart werd of waar men terecht kwam recht uit de kerk na de mis voor een borrel. Het waren sociale ontmoetingsplekken. Het boek geeft beschrijvingen van cafés, hun ligging en verhaalt over de kasteleins en soms ook de cafébezoekers. De auteurs vonden tientallen locaties van herberg, kleine huiskamer, bruin café tot buurtcafé. Van Ons Moeder, Pas Buiten, Burgerhout, De Bierwagen, Dommelzicht, Torenbar, Immens tot de kroegen die nu nog bestaan. Ooit waren het er ruim dertig, maar de Gestelse kroegen zijn grotendeels verdwenen.

Vindplaats: BRA H3 KAPT 2024