Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

vrijdag 4 mei 2018

DVD: Loyaal! Maar waaraan?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 22 studenten van de toenmalige Katholieke Economische Hogeschool (nu: Tilburg University) omgekomen. Door de ogen van twee bevriende Brabantse studenten onderzochten cultuurwetenschapper Liesbeth Hoeven en haar team hoe het is om te moeten kiezen tussen de collegebanken of de Duitse oorlogsfabriek. Resultaat van dit onderzoek is de documentaire Loyaal! Maar waaraan?, een productie van PLUGr.tv in samenwerking met Tilburg Cobbenhagen Center.
Op 13 maart 1943 werd door de Duitse bezetter de loyaliteitsverklaring ingevoerd en aan studenten voorgelegd. Hierin moesten zij beloven zich te 'onthouden van iedere tegen het Duitse Rijk [...] gerichte handeling'. Tot 10 april 1943 had men de tijd te ondertekenen. Wie niet tekende, mocht geen colleges meer volgen en moest zich melden in Ommen bij de Arbeitseinsatz. Deed men dit niet, dan werden represaillemaatregelen tegen familieleden getroffen.

Onder de bezielende leiding van Martinus Cobbenhagen was de Tilburgse Hogeschool in die tijd een hechte gemeenschap. Voor deze priester en hoogleraar economie was wetenschap en onderwijs meer dan alleen kennisoverdracht en het halen van een diploma. Het vormen van sociaal verantwoordelijke burgers vond hij net zo belangrijk. Vrijwel alle studenten aan de Hogeschool besloten de verklaring niet te tekenen, met als gevolg de sluiting van deze onderwijsinstelling. Docenten en studenten bleven contact houden en probeerden elkaar moreel en concreet te helpen. Ook hierin speelde Cobbenhagen een belangrijke rol.

Eén van de Tilburgse studenten die weigerde te tekenen was de inmiddels 94-jarige Frans Linders. Hij werd als dwangarbeider in de Duitse wapenindustrie te werk gesteld. In de documentaire wordt daarnaast stilgestaan bij Adrianus Brekelmans, vriend en lotgenoot van Linders, die de tewerkstelling in Duitsland niet overleefde.

De documentaire kijkt niet alleen naar de dillema's van de oud-studenten en de herinneringen van hun nabijbestaanden, maar stelt ook de vraag: wat zou jij doen?

Deze DVD is te bekijken op de raadpleegpc's op niveau 0 van de universiteitsbibliotheek.
Vindplaats: BENG DVD LOYA 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten