Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 11 september 2017

DVD: De Parel, Prinsenbeek 2010

Deze DVD van Heemkundekring 'Op de Beek' toont Prinsenbeek zoals het was, is en blijft. De documentaire wordt in- en uitgeleid met het volkslied van dit dorp. Oude prentbriefkaarten en foto's illustreren de wording van Prinsenbeek. Vanaf de veertiende eeuw is er sprake van het gehucht Beek. De bewoners waren boeren, land- en tuinbouwers, dagloners, ambachtslieden en later arbeiders in de opkomende industrie. Beek behoorde aanvankelijk tot gemeente Princenhage. In 1796 werd het een zelfstandige parochie met een eigen kerk, gewijd aan Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. In 1942 werd het kerkdorp een zelfstandige gemeente. Om verwarring met andere plaatsen met de naam Beek te voorkomen, werd in 1951 de naam veranderd in Prinsenbeek. In 1997 kwam een einde aan de zelfstandigheid en ging het op in gemeente Breda.
Momenteel is het een modern dorp met een actieve dorpsraad en een bloeiend verenigingsleven. Op het eerste gezicht lijkt Prinsenbeek ingeklemd te liggen tussen spoor- en verbindingswegen, maar dit maakt het dorp juist tot een prima uitvalsbasis naar binnen- en buitenland.

De DVD kunt u bekijken op de raadpleegpc's in de universiteitsbibliotheek.

Vindplaats: BENG DVD PARE 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten