Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 27 maart 2017

DVD: Hier was Bertram; zoektocht naar een verloren leven

Deze aangrijpende documentaire uit 2012 vertelt het verhaal van de speurtocht naar het leven en lot van de Joodse Tilburger Bertram Polak. Toen Arnoud-Jan Bijsterveld zijn huis betrok aan de Prof. Dondersstraat in Tilburg, had hij vanaf het begin het gevoel in het huis van een ander te wonen. Zodoende kwam de historicus op het idee de geschiedenis ervan te achterhalen. Hij ontdekte dat het huis in 1927 gebouwd was in opdracht van M.H. Polak. In de meidagen van 1940 is de Joodse familie Polak gevlucht naar Engeland, en later naar de Verenigde Staten. Zoon Bertram, die in dienst zat, kon niet meevluchten en bleef achter. In december 1941 ondernam hij een vluchtpoging, maar hij werd verraden en belandde in de gevangenis van Scheveningen. Na een transport via Amersfoort kwam hij in Auschwitz terecht, waar hij op 17 augustus 1942 werd vermoord.
Bijsterveld speurde in archieven van o.a. het NIOD en het Rode Kruis en kwam in contact met Bertram's familieleden en tijdgenoten. Hij las de vele brieven die Bertram schreef en bekeek de foto's die na de oorlog gevonden zijn. De puzzelstukjes werden in elkaar gepast en zo ontstond een completer beeld van Bertram. Uiteindelijk kwamen dertig familieleden uit de Verenigde Staten, Israël en Nederland samen om de herinnering aan Bertram een plek te geven in de vorm van een zogenaamde struikelsteen voor zijn huis.
Op de site van Verhalis vindt u meer informatie over deze documentaire.

De Engelstalige versie van deze DVD is opgenomen in het boek House of Memories; Uncovering the Past of a Jewish Family (vindplaats BRA D ZHC 54) van Arnoud-Jan Bijsterveld. De boekpresentatie hiervan vond 7 december 2016 plaats bij het Regionaal Archief Tilburg. In het boek staat de familie Polak centraal, die tussen 1928 en 1941 het huis bewoonde waarin de auteur thans woont. Bijsterveld volbracht een lange zoektocht langs ooggetuigen, archieven en nabestaanden om uiteindelijk het hele verhaal van deze familie te kunnen vertellen. Van de eerste generatie, die zich als huidenhandelaar in 1878 in Tilburg vestigde, via de tragische gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog, tot en met de nabestaanden die verspreid over drie landen wonen.

U kunt de film bekijken op de raadpleegpc's van de Universiteitsbibliotheek op niveau 0.
Vindplaats: BENG DVD HIER 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten