Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 19 december 2016

DVD: Valkenhorst, parel in het Brabantse zand

Onlangs vond in Valkenswaard de publiekspremière plaats van de nieuwste natuurfilm van Mark Kapteijns, 'Valkenhorst, parel in het Brabantse zand'. Met ruim 1.370 bezoekers, verspreid over vier filmvertoningen, was dit een daverend succes. Al in eerdere blogberichten hebben we aandacht besteed aan de films van deze terreinmedewerker van het Brabants LandschapZijn nieuwste film toont het landschap en de biodiversiteit rond de voormalige visvijvers van Valkenhorst en de heide van de Spinsterberg. In vroegere tijden werden hier valken gevangen die, na getraind te zijn, werden verkocht aan de adel in binnen- en buitenland. Na 1900 werden de heidegebieden beplant en visvijvers aangelegd, waarin op intensieve manier met name karpers werden gekweekt. In 1987 nam Brabants Landschap het gebied over: de vijvers werden afgebouwd en het oppervlak aan heide werd vergroot door houtkap. In de jaren die volgden, ontwikkelde het gebied zich tot een oase van rust voor allerlei soorten vogels. Het broeden van zeldzame soorten als woudaap, zwarte wouw en middelste bonte specht mag als een waar succes genoemd worden. Maar ook het wild zwijn en de bever voelen zich hier thuis. De visvijvers zijn nu een vogelreservaat en niet toegankelijk voor het publiek, behalve tijdens de jaarlijkse excursie voor de beschermers van het Brabants Landschap. 
In het herfstnummer van het tijdschrift Brabants Landschap (vindplaats T 07481, pag. 26-29) kunt u een interview lezen van Thijs Caspers met filmmaker Mark Kapteijns. 

De DVD kunt u bekijken op de raadpleegpc's in de Universiteitsbibliotheek.

Vindplaats: BENG DVD VALK 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten