Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 28 december 2015

DVD: "De Goede Moordenaar": Meijerijstadstram

Van 1898 tot 1934 reed er door Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel een stoomtram, bestemd voor zowel personen- als goederenvervoer. In 1936 zijn de tramrails in de Hoofdstraat te Schijndel opgebroken. Begin 2015 vond er een herinrichting van deze straat plaats. De gemeente besloot een stukje geschiedenis terug te laten komen door de rails middels grijze stenen in de bestrating visueel weer te geven. Voor Hens van Schie, lid van Heemkundekring Schijndel, was dit aanleiding zich verder te verdiepen in de historie van de voormalige stoomtram. Samen met Heemkundekring De Oude Vrijheid (Sint-Oedenrode) en Heemkundekring Vehchele (Veghel) maakte hij deze DVD met filmbeelden en foto's van de tram en de dorpen, voorzien van muziek uit jaren '20 en '30. Een informatief en rijk ge├»llustreerd boekje begeleid deze uitgave.
Het nieuwe vervoermiddel bood nieuwe kansen en mogelijkheden voor economische groei en bloei. Maar het had ook een schaduwzijde, vandaar de bijnaam "De Goede Moordenaar". De tram veroorzaakte namelijk, ondanks de lage snelheid waarmee hij langs zijn route tufte, nogal eens ongelukken.

U kunt deze dvd bekijken op de raadpleegpc's in de Universiteitsbibliotheek.

Vindplaats: BENG DVD GOED 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten