Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 4 mei 2015

DVD: Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog

Vandaag vindt in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het gehele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. In het kader van deze herdenking vandaag aandacht voor de DVD-box "Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog" uit 2012, die u kunt bekijken op onze raadpleegpc's in de Universiteitsbibliotheek.

Drie DVD's belichten de oorlogsjaren in onze provincie. De originele filmopnamen zijn afkomstig uit verschillende archieven. De films zijn ondergebracht in de hoofdstukken Nationaal Socialisme, Oorlogsgeweld, Sport en Arbeid, Bevrijding, Brabantse Stoottroepen en Dagelijks Leven.
Zo zijn er beelden van de klokkenroof uit de Sint Janskerk in Waalwijk en de plechtige beëdiging van de landmacht in 's-Hertogenbosch. Ook het dagelijkse leven in de oorlogsjaren komt aan bod, met een impressie van de intocht van Sinterklaas in Eindhoven en bijzondere beelden van industrie en landbouw in Noord-Brabant. We zien fragmenten van het Jeugdstormkampioenschap en de opleiding van de Brabantse Stoottroepen in Vortum-Mullem. Stoottroepen werden vanaf eind 1944 gerekruteerd onder verzetstrijders uit reeds bevrijde gebieden. De Brabantse Stoottroepen waren onder andere actief in het land van Maas en Waal. Ook zijn op deze box een aantal films opgenomen die de oorlogsverwoestingen in 's-Hertogenbosch, Waalwijk en Roosendaal laten zien. De bevrijdingsfeesten zijn vaak gefilmd; zo zien we beelden van de feestelijkheden in verschillende Brabantse steden en dorpen, waaronder Prinsenbeek en Waspik. Zeer bijzonder zijn de amateurbeelden van de mobilisatie in Schijndel in 1939, de oorlogstijd in Boxmeer, Boekel en Uden en de bevrijding van Tilburg en Eindhoven.

Vindplaats: BENG DVD NOOR 2012 1-3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten