Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 6 april 2015

DVD: Markiezaat: Vogelparadijs aan de rand van Brabant

De lente is van start gegaan; tijd om erop uit te trekken in de natuur. De DVD van het Brabants Landschap die vandaag in de schijnwerpers staat, kan hierbij als inspiratiebron dienen.
Het Markiezaatsmeer is een min of meer 'per ongeluk' door de mens gecreëerd wetland, ontstaan door de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal in 1984. Inmiddels heeft het gebied internationale allure en broeden er zo'n 125 vogelsoorten, waaronder de lepelaar. Daarmee behoort het tot een van de rijkste vogelgebieden van ons land. Het Markiezaat heeft een afmeting van 6 bij 4 km en is gelegen ten zuiden van Bergen op Zoom.

Eeuwenlang lagen er aan de voet van de Brabantse Wal schorren en slikken, die in direct contact met de zee stonden. Het Schelde-Rijnkanaal sloot de verbinding met de Oosterschelde af en langzamerhand ontstond een zoetwatermoeras. Het is een afwisselend gebied (open water, riet, moeras, grasland, struweel, bos) met een grote biodiversiteit.

Maker van de DVD is Mark Kapteijns. Naast terreinmedewerker van het Brabants Landschap is hij een verdienstelijk natuurfilmer.

U kunt deze DVD bekijken op onze raadpleegpc's in de Universiteitsbibliotheek.

Vindplaats: BENG DVD MARK 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten