Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 11 augustus 2014

DVD: Joie de Verve

Op deze DVD wordt, aan de hand van ruim 170 foto's uit het leven van Wim van de Plas en van zijn werk, een portret geschetst van deze Brabantse kunstschilder. Het geheel wordt omlijst door fragmenten uit een ruim 2 uur durend interview uit 1978 met Van de Plas. Beeld en geluid vormen op deze manier een mooie eenheid met elkaar.

Van de Plas wordt in 1913 geboren te Udenhout. Al vroeg maakt hij zijn eerste schetsen. Vanaf 1930 volgt hij 's avonds de tekenopleiding in Tilburg, en van 1933 tot 1936 bezoekt hij de Opleiding voor Teekenleraren in Amsterdam. Daarnaast studeert hij in Antwerpen, Parijs en Rome.
Op de DVD vertelt Van de Plas over zijn loopbaan als docent aan de Bossche Kunstacademie, over zijn modellen, exposities en opdrachten. Hij heeft portretten gemaakt van Paus Pius XII, (voormalig) Koningin Juliana en drie Bossche burgemeesters. In 1984 is Van de Plas overleden te Helvoirt.

Naast deze DVD bezit de Brabant-Collectie een boek over deze kunstschilder, getiteld "Met verve; het archief van Wim van de Plas, 1913-1984" (vindplaats: BRA J3 PLAS 2013).

De DVD kunt u bekijken op de raadpleegpc's in de Universiteitsbibliotheek.
Vindplaats: BENG DVD JOIE 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten