Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

zondag 24 maart 2013

Palmpasen


Kinderen met palmpaas 's-Hertogenbosch,
Persbureau "Het Zuiden", 1935
Foto (ontwikkelgelatinezilverdruk)
Vindplaats: ML 411.13 (2)
Met Palmpasen of Palmzondag (de laatste zondag van de vastenperiode en de eerste dag van de Goede Week) wordt de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd. De inwoners verwelkomden Jezus op zijn ezel door met palmtakken te zwaaien. 

Vroeger trokken kinderen in de dorpen Haaren, Helvoirt en Cromvoirt luid zingend met stokken, ratels en palmpaasstokken langs de deuren.
...Een ei is geen ei;
twee ei is een half ei;
drie ei is een paasei ...
Eieren en centen werden ingezameld. Na afloop was een samenkomst in het dorpshuis. De opbrengst werd meestal verdeeld of kwam ten goede aan de parochie of school. Deze traditie is in Brabant vrijwel verloren gegaan.

Op de Bossche foto uit 1935 lopen kinderen in optocht met hun palmpaasstokken. Ter ere van dit feest hebben ze een palmpaas gemaakt waar zij duidelijk trots op zijn. 

Over de mogelijke oorsprong van dit volksgebruik schreef A. van Sasse van Ysselt in 1898 in het tijdschrift Taxandria (jg. 5 (1898), p. 3-6). Hierin is te lezen hoe aan de Bossche kinderen op de avond vóór Palmpasen werd verteld dat engelen een palmboom zouden brengen als zij zoet naar bed zouden gaan. Met de gevonden palmboom pronkten de kinderen dan op straat. Hij vermeldde ook dat het in 's-Hertogenbosch niet gebruikelijk was om bij het ontvangen van de palmboom te zingen.
Een palmpasenstok is omgeven met christelijke symboliek. Deze bestaat uit minimaal twee stokken in de vorm van een kruis. De stok is doorgaans versierd met buxustakken, eieren, sinaasappels, rozijnen, andere lekkernijen, gekleurd papier en linten en wordt bekroond door een haantje. Het vogeltje van brooddeeg op het palmhaasje, ook wel 'haantjepik' genoemd, is oorspronkelijk een heidens vruchtbaarheidssymbool voor het ontwaken van de natuur.
De Bossche palmboom bestond meestal uit twee kruizen met bogen en ringen van wilgentakken rijkelijk voorzien van groen.

Zelf een palmpaasstok maken? Kijk hier voor een beschrijving.

Op zoek naar meer beeldmateriaal over dit onderwerp in de Film- en Fotobank Noord-Brabant: gebruik de term (palm)pasen.

donderdag 14 maart 2013

Tentoonstelling Voorjaarsbloemen


Expositie 'Voorjaarsbloemen', Library, Tilburg University, vitrine niveau 0
U kunt een selectie van werken uit de Brabant-Collectie met het thema voorjaarsbloemen bekijken in de vitrine op niveau 0 in de Library, Tilburg University. De expositie is nog tot en met woensdag 24 april 2013 te zien tijdens openingstijden van de bibliotheek.
Meer foto's van de tentoonstelling vindt u in de gelijknamige set op Flickr.

maandag 11 maart 2013

Chaos in het Paradijs: de Hollandse Franssen

Chaos in het paradijs is een boek over de belevenissen van een groot muzikaal gezin (13 kinderen) uit Eindhoven. In de jaren '60 en '70 trad de familie Franssen, onder leiding van moeder en zang- en muziekpedagoge Carla, veelvuldig op. Niet alleen live, maar voor radio en tv. Zo traden ze in 1971 op in het populaire kinderprogramma 'Stuif es In', waar ze de Gouden Stuiver wonnen. Ook brachten ze een langspeelplaat uit die goed verkocht. Het gezin van dokter Franssen woonde in de Paradijslaan in Eindhoven en gaf regelmatig optredens. Het gezin stopte in 1980; de meeste kinderen waren toen inmiddels beroepsmatig met muziek bezig. Een aantal van hen (Olga, Bess, Hein en Helma) heeft een conservatoriumopleiding gevolgd en gekozen voor een loopbaan in de muziek. Porgy Franssen ging naar de Toneel Academie en is een bekend acteur. In 2008 zong Carla Franssen-Heymans (toen 86) in de tv-show van Paul de Leeuw nog 2 liederen! Naar aanleiding van haar 90ste verjaardag in 2012 kwam dit boek uit met herinneringen uit de vroegere jaren.

Meer boeken over familiegeschiedenis vindt u in de rubriek BRA Z8.

Vindplaats: BRA Z8 SCHA 2012

maandag 4 maart 2013

Soenil. Patron Cuisinier De Lindehof Nuenen

Ter gelegenheid van de Restaurant Week vandaag aandacht voor het eerste boek van eigenaar en chef-kok van sterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. Soenil Bahadoer vertelt hierin zijn levensverhaal van een jongen afkomstig uit een traditioneel Hindoestaans gezin en zijn weg naar de top. Hij belicht zijn passie voor het koken, zijn inspiratiebronnen en de producten waarmee hij werkt. Met zijn verhaal wil hij een voorbeeld zijn voor de jongere generatie koks en laten zien dat door hard werken en gedrevenheid het mogelijk is je dromen waar te maken. Tevens wil hij laten zien dat door je roots te koesteren en gebruiken je een eigen kookstijl kunt ontwikkelen. De liefde voor eten kreeg hij als kind mee. Hij groeide op in Suriname en verhuisde op achtjarige leeftijd naar Nederland. Door mee te kijken bij zijn moeder in de keuken deed hij inspiratie op. Veel recepten van haar gebruikt hij nog steeds, maar dan op een strakke manier. Hij combineert smaken uit de Surinaams-Hindoestaanse keuken met de Franse. Dat heeft hem in 2004 een Michelinster opgeleverd. Het boek is verder aangevuld met recepten en prachtige foto's van zijn creaties.

(Meer boeken over Brabantse restaurants kunt U vinden in de rubriek BRA G4)

Vindplaats: BRA G4 ZALI 2012