Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 30 december 2013

DVD: 125 jaar Maria Hemelvaart Kerk Bavel

In 2012 verscheen deze DVD ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de parochiekerk van Bavel (1887-2012). In de documentaire worden de buiten- en binnenkant van de kerk besproken en een aantal, veelal onbekende maar zeker bijzondere, wetenswaardigheden genoemd. Maar ook alle mensen die met de kerk verbonden zijn komen aan de orde. Zo is de DVD een eerbetoon aan allen die in heden en verleden zorg gedragen hebben en inhoud gaven aan de Bavelse kerk. De ondertitel, "Een leven lang kerk", verwijst naar de gang van de parochiaan in de kerk: het begint bij de doop en loopt door tot de uitvaart.

De parochie van Bavel kent een lange geschiedenis die begint in 992. In dat jaar stichtte Hilsondis, Gravin van Strijen, de abdij voor adellijke dames in Thorn (Limburg). Ze schonk aan de abdij een aantal bezittingen in de omgeving van Breda, waaronder het landgoed Gilze. Ook het grondgebied van Bavel behoorde hiertoe. In 1316 werd Bavel een min of meer zelfstandige parochie, afgesplitst van de parochie Gilze. De huidige kerk werd in 1887 ingewijd. Dit neogotisch bouwwerk verving de te klein geworden, 400 jaar oude kerk, die op het oude kerkhof tegenover de huidige kerk stond.
U kunt de DVD bekijken op onze raadpleegpc's.

Vindplaats: BENG DVD 125J 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten