Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 23 april 2012

DVD: De Gouden Peelhelm

In 1910 is op de grens van Limburg en Noord-Brabant bij het turfsteken in een voormalig moeras in de Peel een Romeinse, verguld zilveren ruiterhelm gevonden. Gelukkige vinder was de turfsteker Gebbel Smolenaars.
Eigenlijk is het alleen de buitenkant van de helm, die oorspronkelijk opgebouwd was uit een ijzeren kap met een leren bekleding. De helm lag helemaal uit elkaar toen deze gevonden werd en moest grondig gerestaureerd worden. De ontbrekende rechter wangklep is later bijgemaakt tijdens de restauratie.
In 2010 was het precies honderd jaar geleden dat de helm gevonden was en ter gelegenheid daarvan verscheen een speciale website.

In de loop der tijd zijn tal van mythen en speculaties rondom de 1.700 jaar oude helm ontstaan. Zo denken sommigen dat de helm aan een Romeinse officier behoorde die verongelukt is. Anderen denken dat de Romein, aan het einde van zijn diensttijd, zijn bezittingen als dank aan de goden offerde. Of zou hij wellicht beroofd en vermoord zijn?
Het blijft allemaal giswerk, sluitende conclusies heeft men nog niet kunnen trekken. Al deze verhalen leveren wel mooi materiaal op voor een boeiende en afwisselende documentaire.
De helm bevindt zich tegenwoordig in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en behoort daar tot de topstukken.

De DVD kunt u bekijken op de raadpleegpc's in de Universiteitsbibliotheek.

Vindplaats: BENG DVD GOUD 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten