Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 21 november 2011

DVD: De Strijdhoef en zijn bewoners


Deze DVD gaat over Kasteel De Strijdhoef (Schoorstraat te Udenhout) en zijn bewoners door de jaren heen.
De eerste vermelding van een leengoed, Die Strijthoeven, stamt uit 1350. Dit leengoed strekte zich uit van het dorpscentrum tot een van de zijtakken van het riviertje de Zandleij. Over de oudste geschiedenis is niet zo veel bekend. Wel is bekend dat het landgoed opgedeeld was in twee gedeelten met daarop de boerderijen De Grote Strijdhoeve en De Kleine Strijdhoeve, beide afzonderlijk verpacht. In 1719 komt De Grote Strijdhoeve in handen van Willem van Borssele, heer van de heerlijkheid Geldermalsen. Op 14 januari 1761 erft zijn dochter Seijna, gehuwd met Willem Jacob Frederik baron van Dopff, het landgoed. Als baron van Dopff in 1770 ook De Kleine Strijdhoeve aankoopt zijn beide landgoederen wederom in één hand.
Het kasteel, een rijksmonument, is momenteel nog in bezit van afstammelingen van deze familie. De kapel wordt als trouwlocatie gebruikt.
Van 6 t/m 13 juni 2011 werd op het kasteel een feestweek georganiseerd in het kader van het 250-jarig bestaan. Op 11 juni jl. is het boek Over 't Kasteel: 250 jaar kasteel De Strijdhoef Udenhout 1761-2011 van Stichting Heemcentrum 't Schoor gepresenteerd. Ook dit boek vindt u in onze collectie (vindplaats: BRA J BROU 2011).
Op de DVD wordt de familie gevolgd vanaf het moment dat ze in het bezit kwam van De Strijdhoeve. Verder staat er een kort gesprek op met de enige nog in leven zijnde oud-bewoner, die samen met zijn ouders en beide zussen opgroeide in het kasteel.
De DVD kunt u bekijken op de raadpleegpc's in de Universiteitsbibliotheek.

Vindplaats: BENG DVD STRI 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten