Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 4 mei 2011

CD 'Wie' & DVD ‘Het kwaad buiten’

Nationaal Monument Kamp Vught heeft in samenwerking met een aantal artiesten een originele manier gevonden om de vele verhalen te presenteren die verbonden zijn met concentratiekamp Vught. Het herinneringscentrum realiseerde in 2010 vanwege het 20-jarig bestaan de CD ‘Wie’.
De titel refereert aan het gelijknamige nummer van Gerard van Maasakkers dat aan de basis van de CD staat. In 2007 vroeg het museum aan Van Maasakkers een nummer te schrijven voor de opening van een tentoonstelling over de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog. Dit resulteerde in het nummer 'Wie'. Hierin wordt de luisteraar geconfronteerd met de vraag wat hij/zij zou doen wanneer een vriend in nood zit.
De impact van het lied bracht Nationaal Monument Kamp Vught op het idee om voor het 20-jarig jubileum een CD te maken met bijdragen van uiteenlopende artiesten. Naast Van Maasakkers staan op de CD nummers van Tom America, BJ Baartmans, Renee van Bavel, Stef Bos, Anneke van Giersbergen, Lenny Kuhr, Ernst Jansz en Jimi Bellmartin, Willemijn Smeets, JW Roy, Heddy Lester en Arthur Umbgrove. De CD omvat verschillende muziekstijlen en uiteenlopende onderwerpen, die op een toegankelijke wijze de geschiedenis van een plek verbinden met universele vragen over vrijheid, solidariteit en keuzebewustzijn.
Als extra is de DVD toegevoegd met de in maart 2010 gerealiseerde documentaire ‘Het Kwaad Buiten’ van filmmaker Joost Seelen. In deze film staat het verhaal van ‘de omstanders centraal: mensen die bij het concentratiekamp Vught woonden en burgers die er vanwege hun werk mee te maken kregen. Hoe reageerden zij? Wat deden zij?
CD en DVD zijn te beluisteren/bekijken op de raadpleegpc’s in de Universiteitsbibliotheek.

Vindplaats: BENG CD WIE 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten