Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 11 oktober 2021

Nieuwe blogreeks: Wandelen door de Brabant-Collectie; het Brabants Vennenpad

Cover editie 2019

Het Brabants Vennenpad is een bewegwijzerde wandelroute van in totaal 258 km door het zuidoostelijke deel van onze provincie. De route begint bij Natuurpoort Bezoekerscentrum Oisterwijk met zijn bossen en vennen. Vervolgens wordt het heidegebied van De Kampina doorkruist. Vanaf Boxtel volgt het pad globaal de Dommel, tot aan het punt waar deze rivier vanuit België ons land binnenkomt. Natuurgebieden als de Strabrechtse Heide, de Groote Heide, de Leenderheide, de Malpie en de Plateaux passeren de revue. Dan volgen De Kempen met De Acht Zaligheden en achtereenvolgens de landgoederen De Utrecht en Gorp en Roovert. Langs de Beekse Bergen wordt het riviertje de Reusel gevolgd tot het beginpunt in de Oisterwijkse bossen.

Overzicht van de gehele wandelroute

Onze
 collega Jolanda loopt dit pad en onderweg fotografeert ze interessante plekken. Vervolgens duikt ze de Brabant-Collectie in op zoek naar bijpassend historisch beeld- en kaartmateriaal. Hoe heden en verleden zich verhouden tot elkaar op het Brabants Vennenpad, dat is de leidraad in deze nieuwe blogreeks.

In 1983 verscheen de eerste editie van het wandelpad onder de naam Brabants Kempen- en Vennenpad, en een uitbreiding volgde in 1987. In 1997 veranderde de naam in Vennekespad en sinds 2005 draagt het de titel Brabants Vennenpad. Wat begon als een lijnwandeling van Luyksgestel naar Oisterwijk werd uiteindelijk een fikse rondwandeling.

Covers van drie voorgaande edities

Aan de wieg van het pad stond Rein de Graaff. Hij liep met zijn vrouw in de jaren 1960/70 lange-afstand-wandelpaden in België en omdat zoiets nog niet bestond in Brabant besloot hij zelf een pad samen te stellen. Op 5 juli 2019 mocht hij de geheel vernieuwde wandelgids in ontvangst nemen. Rein overleed op 29 april 2020 en Stichting Wandelnet heeft met recht een in memoriam op haar website geplaatst ter ere van deze wandelaar pur sang. Aan de vernieuwde versie van het wandelpad is twee jaar gewerkt door een groep vrijwilligers, onder wie padcoördinator Ad Smeulders. In een artikel in het Brabants Dagblad vertelt hij hierover.

De Brabant-Collectie beschikt over alle edities van deze wandelroute. Leg je deze naast elkaar dan krijg je aan de hand van de begeleidende teksten en het kaartmateriaal in de boekjes een mooi beeld van hoe het pad, én de omgeving, veranderd zijn in de loop van de tijd.

Het Brabants Vennenpad is een streekpad, een rondwandeling die binnen één regio blijft. Samen met de lange-afstand-wandelpaden vormen ze een landelijk routenetwerk van ongeveer 11.500 km aan wandelpaden in Nederland. Wandelnet zorgt ervoor dat die paden toegankelijk blijven in ons dichtbevolkte land. Het Brabants Vennenpad en bijbehorende wandelgids zijn een initiatief van het Nivon en onder auspiciën van Wandelnet tot stand gekomen.

Wil je zelf de route wandelen, dan kun je naast de papieren wandelgids gebruik maken van de sites van Wandelnet en Nivon. Daar kun je alle wandelingen downloaden als kaart en als GPX-bestand. Kies je voor de laatste optie, dan kun je de GPS-gegevens van de route volledig uitlezen op bijvoorbeeld je smartphone. Op de site van het Nivon staan tevens de laatste routewijzigingen, niet onbelangrijk om te checken voordat je op pad gaat. De route is geel-rood gemarkeerd en in beide richtingen te lopen.

Jolanda loopt met de wijzers van de klop mee en start bij Natuurpoort Bezoekerscentrum Oisterwijk. Ben je benieuwd hoe Groot Speijck er in de vorige eeuw uitzag, en wat de ontstaansgeschiedenis van deze plek is? En vraag je je af hoe Boshuis Venkraai er nu uitziet, vergeleken met zo’n honderd jaar geleden? Lees dan binnenkort deel 1 van deze nieuwe blogreeks Wandelen door de Brabant-Collectie.

Vindplaatsen van Brabants Vennenpad:
  • Editie 1984: CBM B 00092
  • Editie 1987: CBM C 14332
  • Editie 1997: BRA H4 VELD 1997
  • Editie 2005: CBM 973 F 03
  • Editie 2019: BRA H4 DRAI 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten